ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЮБ относно терористичния акт, извършен на 18 юли 2012 г. в гр. Бургас

Съюзът на юристите в България, най-голямата правна неправителствена организация в България с дълбоко възмущение осъжда ужасния терористичен акт, извършен на летище Бургас на 18.07.2012 г. срещу граждани на държавата Израел.

Това е  вандалски, човеконенавистен акт, представляващ тежко престъпление по  вътрешното и международното право, накърняващ най-висшето право – правото на живот на невинни хора.

Нито правото, нито моралът оправдават каквато и да е кауза, цел и вяра като мотив или извинение за такива действия.

Терористичният акт в Бургас е поредна престъпна проява на световния тероризъм, който трябва да бъде заклеймен и преследван от цялото цивилизовано човечество с пълната строгост на закона.

Извършването на такъв акт на територията на Република България пряко нарушава нейния суверенитет и цели уронване на доброто име на нашата известна с толерантността си и спокойствие страна.

Апелираме към всички граждани на света, към всички държави и неправителствени организации, независимо от политическата им насоченост да осъдят без всякакви уговорки този ужасен терористичен акт.

Изразяваме нашата увереност, че България и българският народ няма да понесат незаслужени негативи, което е и една от целите на фанатичните извършители.

Изразяваме увереността си, че компетентните български и израелски власти ще успеят да разкрият и накажат виновниците.

Поднасяме искрените си съболезнования на близките на пострадалите израелски граждани и на нашия сънародник.

Поднасяме нашите съчувствия към народа на Израел и еврейския народ по света за сполетялата го трагедия.

СЪЮЗ НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  • ФОНДАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО подкрепя и се присъединява към ДЕКЛАРАЦИЯТА НА СЮБ