ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Съюзът на юристите в България, най-голямата правна неправителствена организация в България, с дълбоко възмущение осъжда ужасния терористичен акт, извършен срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо" и избитите невинни заложници в магазина за храна кашер в квартала Порт де Венсен в Париж.

Това е вандалски, човеконенавистен акт, представляващ тежко престъпление по вътрешното и международното право, накърняващ най-висшето право – правото на живот на невинни хора.

Нито правото, нито моралът оправдават каквато и да е кауза, цел и вяра като мотив или извинение за напълно безсмислено и жестоко отнемане на човешки живот. Не може да има никакво позоваване на каквито и да е исторически, политически, икономически и други причини за дори най-малкото омаловажаване на човеконенавистността на тези деяния.

Посегателството върху свободното изразяване на мнение е поредна престъпна проява на тероризма, който трябва да бъде заклеймен и преследван от цялото цивилизовано човечество с пълната строгост на закона.

Терористичен акт срещу напълно невинни хора, само поради тяхната етническа и религиозна принадлежност е проява, родееща се с най-тежките форми на нацизъм и фашизъм.

Съюзът на юристите в България поднася своите искрени съболезнования към близките на загиналите. Заедно с това изразява и съпричастността и подкрепата си към френския народ. Вярваме, че Франция и френският народ ще намерят достоен отговор и изход от тази ситуация, която взриви световното обществено мнение.

Апелираме към всички граждани на света, към всички държави и неправителствени организации, независимо от политическата им насоченост да осъдят безрезервно това посегателство срещу свободата на словото, свободата на медиите и равноправието на всички хора, независимо от тяхната раса, пол, религиозна и етническа принадлежност.

СЪЮЗ НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ